Sommige van onze Wordsjablonen zijn vrij complex en bevatten bijvoorbeeld afbeeldingskaders, kolommen, tabellen en tekstvakken. Dit zijn bijvoorbeeld nieuwsbrieven, fact sheets of CV's. Voor deze sjablonen wordt het sterk aangeraden om niet-afdrukbare tekens en tekstafbakeningen zichtbaar te maken zodat je meer controle hebt op wat je doet. Voor ‘eenvoudigere’ sjablonen hoeft dit niet per se.

Niet-afdrukbare tekens zijn bijvoorbeeld alineamarkeringen, spaties, afbeeldingsankers, sectie- en pagina-eindes, etc. Door deze tekens zichtbaar te maken, krijg je meer grip op je handelingen. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat geplaatste sectie-eindes niet worden verwijderd, omdat deze bepalend zijn voor de opmaak van je document. Om dit te waarborgen, moeten ze eerst zichtbaar worden gemaakt. Dit doe je het eenvoudigst met de knop blob1476083733057.png die te vinden is op het Start tabblad van Word.

Ook kan het handig zijn om de marges en bladwijzers van je document zichtbaar te maken. Dit doe je als volgt: Klik op Bestand Opties Geavanceerd. Het volgende scherm verschijnt nu:

Onder ‘Documentinhoud weergeven’ zorg je dat ‘Tekstafbakeningen weergeven’ en ‘Bladwijzers weergeven’ staan aangevinkt.

Klik vervolgens op OK om terug te keren naar je document.

Nu de belangrijkste tekens zichtbaar zijn, kun je beginnen met het invullen van het document.

NB Als je onzichtbare tekens eenmaal zichtbaar hebt gemaakt, blijven ze ook voor nieuwe documenten zichtbaar totdat je alles weer hebt uitgevinkt.

De volgende tabel geeft een lijst met niet-afdrukbare tekens weer. Deze tekens zijn alleen zichtbaar op je scherm en worden nooit afgedrukt.

Soort teken
Uiterlijke kenmerken
Bladwijzers
Vierkante haken en rechte streepjes

Tabelranden
Stippellijnen rond de tabelcellen
Sectie/Pagina-eindes
Alinea tekens
Spaties
Tekstmarges
Stippellijnen rond de pagina