Om variabelen in Word aan te maken, handel je als volgt:

1. Selecteer de betreffende SmartPart in het Smart Parts-paneel (zie ook Inleiding SmartParts)
  2. Klik onder in het paneel op de knop Bewerken De SmartPart wordt geopend.
  3. Klik nu op het +-teken.
  4. Kies de gewenste variabele (zie verder bij Type)
  5. Vul de gewenste gegevens in.

Type

Geef aan wat voor type invulling de variabele heeft. Je kunt kiezen uit:

• Tekst: als de invulling een tekst betreft, zoals een naam;
  • Datum: als de invulling een datum betreft (zie ook Opmaak en standaardwaarde);
  • Ja/Nee: als de invulling een keuze betreft. Hiermee plaats je een aanvinkvakje op het dialoog. Als de gebruiker een vinkje plaatst wordt een tekstblok geplaatst.
  • Nummer (zonder cijfers achter de komma/met cijfers achter de komma);
  • Valuta: als de invulling een bedrag betreft.

Gegevens

Naam
Geef de variabele een naam
DefaultFormat
Bij datum en Valuta kan een afwijkend formaat worden gekozen.

Datum opties
Standaard - 9-11-2018 00:00:00
Long - vrijdag 9 november 2018
Medium - 9 november 2018
Short - 9-11-2018
d MMM yyyy - 9 november 2018
dd-MM-yyyy - 09-11-2018
d-M-yyyy - 9-11-2018
ddmmyyyy - 09002018
yyyy-mm-dd - 2018-00-09

Valuta opties
Standaard - decimaal punt of komma wordt automatisch bepaald aan de hand van de Windows taal.
#,##0.00 - decimaal komma wordt 'hard' ingesteld
#.##0,00 - decimaal punt wordt 'hard' ingesteld

Standaardwaarde
De standaardwaarde van de variabele (optioneel). De notatie hiervan hangt af van het type variabele:

Tekst: Plaats de standaardwaarde tussen dubbele aanhalingstekens "Mijnheer De Vries"
Datum: Standaard staat hier Today() - hiermee wordt de huidige datum aangeduid. Dit mag uiteraard worden weggehaald.
Ja/Nee: kies hier tussen true en false
Nummer/Valuta: zet de standaardwaarde tussen dubbele aanhalingstekens "100,00"
Plaats op dialoog?
Zet het schuifje op actief als de variabele als aanvinkvakje (ja/nee variabele) of invulveld (alle overige variabelen) op de dialoog moet komen.
Is verplicht?
Zet het schuifje op actief als het invulveld verplicht moet worden ingevuld. 5
Multiline?
Zet het schuifje op actief als de invoer meerdere regels mag beslaan (alleen bij variabelen van het type Tekst)
Weergave naam
Als de naam van de variabele op het invoerscherm afwijkt van de variabelenaam, dan vul je dit hier in. Voorbeeld: de variabele Achternaam kan 1 op 1 gebruikt worden als label op het invoerscherm. De variabele NaamContactpersoon zal echter worden: Naam contactpersoon.
Volgorde
Als het van belang is dat de variabelen in een bepaalde volgorde op het invoerscherm komen, vul je hier de volgorde in (1, 2, 3, etc.) Als je hier niets invult, worden de variabelen op volgorde van aanmaken getoond.
Afhankelijke velden
Vul hier de namen in van variabelen die afhankelijk zijn van de huidige variabele. Voorbeeld. Op het dialoog staat de vraag Contactgegevens invullen? Gevolgd door de velden Naam contactpersoon en E-mail contactpersoon. De laatste twee velden hoeven alleen te worden ingevuld als de vraag Contactgegevens invullen met 'ja' is beantwoord. De velden zijn dus afhankelijk van de vraag Contactgegevens invullen. Indien er sprake is van meerdere afhankelijke variabelen moeten de namen van elkaar gescheiden worden met een komma of puntkomma.