Nadat je een of meerdere variabelen hebt aangemaakt, kun je ze in je tekstblok verwerken. Dit doe je als volgt:

Bij Tekst, Datum, Getal of Valuta variabelen

1. Plaats de cursor in het tekstblok op de plek waar de variabele moet komen.
  2. Dubbelklik op de gewenste variabele.

De variabele wordt ingevoegd en ziet er als volgt uit: [abc variabele]

Met andere veldweergave wordt de code zichtbaar: { REF DB:TEXT variabele }

Bij Ja/Nee variabelen

1. Selecteer de tekst die in de variabele moet worden ingesloten. Let op: Vergeet niet eventuele witregels voor of na het tekstblok mee in te sluiten.
  2. Dubbelklik op de gewenste variabele.

De variabele wordt rond de geselecteerde tekst geplaatst en ziet er als volgt uit: [-> Variabele] Tekstblok [<- Variabele]

Met andere veldweergave wordt de code hiervan weergeven: { REF DB:IF Variabele } Tekstblok { REF DB:ENDIF Variabele }

Het is ook mogelijk twee teksten te definiëren, waarbij de ene tekst blijft staan als het vinkje aan staat, maar de andere tekst juist als het vinkje uit staat. Hiervoor kan de functie "Voeg else in" gebruikt worden. Deze is middels het icoon met de pijl en 5 strepen onderin links in het Sidepanel.

Dit veld dient tussen de [-> Variabele] Tekstblok [<- Variabele] gezet te worden. Daarna kan er achter de [<->Else], maar voor de [<- Variabele] een tekst worden neergezet. Dit ziet er als volgt uit:

Met andere veldweergave wordt de code hiervan weergeven: { REF DB:IF Variabele }Tekstblok 1{ REF DB:ELSE else }Tekstblok 2{ REF DB:ENDIF Variabele }

Als de gebruiker deze optie aanvinkt, wordt Tekstblok 1 geplaatst, als hij dit niet aanvinkt, wordt Tekstblok 2 geplaatst.

Voorbeeld van variabelen in een Tekst:

[Abc Datum] = Variabele van het type tekst met naam Datum. De gebruiker selecteert de datum uit een kalender. Je kunt standaard de huidige datum in het dialoog laten plaatsen.

[Abc Aantal] = Variabele van het type tekst met naam Aantal. De gebruiker vult het aantal weken in. Je kunt een standaardgetal in het dialoog laten plaatsen.

[-> AanvullendeTekst] … [<- AanvullendeTekst] = Variabele van het type Ja/Nee met naam AanvullendeTekst. De gebruiker maakt via het dialoog een keuze om de ingesloten tekst wel of niet te plaatsen.

Het dialoog, horende bij bovenstaande variabelen ziet er als volgt uit:

Zie ook:

Extra opties voor DB:IF variabelen

Extra opties voor DB:TEXT en DB:TRANSLATION variabelen